Monthly Archives: July 2012

Livskvalitét….

…när man får vara frisk och stark nog att springa backintervaller tills man kiknar…

5 X 2 set spurt upp för en ca 100m lång backe, efter att ha värmt upp 3km.

…och sen får kasta av sig träningslinnet och bara hoppa i vattnet för ett svalkande dopp med någon man tycker väldigt mycket om…

/L

Sötsug

Jag har inte pratat så mycket om fysisk form här i bloggen, men de som känner mig vet att det är något som jag tycker är väldigt intressant och roligt! Man kan förändra kroppen så himla mycket med lite träning och rätt kost och jag delar gärna med mig av tips och idéer i ämnet! :)

En grej är ju det här med sötsug… Jag är faktiskt väldigt sällan sötsugen, säkert för att jag inte äter så mycket socker och kolhydrater i min dagliga kost. Däremot så är ÄLSKAR jag sötsaker och äter förstås sådant också! Mitt sunda förnuft och mina kunskaper om kalorier in och kalorier ut och vad det innebär för kroppen (och knoppen) att äta massa socker gör att jag försöker hålla mig borta från godis, glass och dyl i alla fall under vardagarna och i stora mängder ;)

För några år sen när jag styrketränade stenhårt och fokuserat 4-5 gånger i veckan hade jag så kallade ”ätardagar” för att hålla mig borta från i princip allt vad socker hette. Då fick man äta precis vad man ville och hur mycket man ville en dag i veckan vilket blev lördagar för mig; glass och klassiskt lördagsgodis var (och är fortfarande) mina favoriter. Detta är kanske inte något jag rekommenderar egentligen då jag tycker att man ska äta balanserat och i lagom mängd, men att ha en dag i veckan då man får unna sig något extra tycker jag är bättre än att man unnar sig varje dag. Upplägget hjälpte i alla fall mig att hålla motivationen uppe att hålla en annars väldigt strikt kosthållning för att toppa formen. Så här i efterhand känns det som en ganska inrutad period i mitt liv som kretsade kring plugg och träning, men det var också väldigt roligt då det var på gymmet IKSU som alla kompisar i Umeå där jag pluggade hängde ;) Det fanns en viss charm i det och det var väldigt roligt att se vilka framsteg man kan göra genom att äta rätt och träna hårt. Jag mår fortfarande väldigt bra av att ha kontroll över träningen och kosten även om jag känner att balansen mellan träningen och mitt övriga liv är lite mer jämn idag.

/L

Om, eller när jag sugen på något gott på jobbet så brukar jag ta en kopp kaffe och en bit mörk choklad så känner jag mig oftast nöjd ;)

 

Sol, bad och tung distanslöpning

Efter en härlig dag på stranden vid Grisslinge Havsbad ute på Värmdö (25 min med bussen raka vägen från Slussen :) ) så blev det igår ett 6,6 km pass runt de vackra sjöarna i Traneberg; Ulvsundasjön och Lill-sjön. Jag brukar verkligen toknjuta när jag med lätta steg springer fram längs stigarna och jag hade sett fram emot ett pass just där. Jag kunde dock inte riktigt njuta av den vackra miljön igår då jag verkligen fick kämpa för att hålla uppe tempot då andningen bara var så tung! Mitt underbara sällskap fick flera gånger ropa peppande ord för att jag inte skulle tappa tempo; jag skrek tillbaka att jag inte kunde andas men tryckte på! Det är så skönt att få sådan hjälp när det verkligen behövs! Tack för visat tålamod M! ;) Rundan tog 35 minuter och jag fick verkligen kämpa som sagt! Det var trots allt några veckor sedan jag sprang sammanhängande en liknande distans och jag är rädd att det har påverkat konditionen mer negativt än jag trodde?! Eller var det bara dagsformen som var dålig? Hursomhelst så ska jag hinna med ett intervallpass och ett snabbt distanspass igen i veckan innan det bär av till varmare breddgrader igen.

Trevlig söndag kväll på er!

/L

Lycklig!

 

Semesterkänsla i Stockholm

Det bästa med att bo i en huvudstad så här på sommaren är alla turister som kommer hit och gör att även min vardag känns som en enda lång semester :) Man kan ju tycka att just det är det jobbiga med att bo i en huvudstad, men jag väljer att se det från den ljusa sidan ;) Stockholm känns för tillfället ovanligt lugnt och stilla och jag har tagit vara på mina kvällar efter jobbet den här veckan; ätit ute varje kväll, umgåtts med semesterfirare och tagit det lite som det kommer helt enkelt. Träningen har jag också hunnit med som jag ska. Ibland kan det kännas väldigt jobbigt att gå in på gymmet när solen skiner, men jag har känt mig väldigt motiverad och känt att jag hunnit njuta på kvällarna ändå. Att kvällarna är ljusa underlättar ju självklart också då dagarna känns extra långa.

Även om jag älskar mitt jobb och min vardag i Stockholm så tycker jag att det är svårt att inte bli avis på alla som är bortresta på semester och är leeediga! Jag vet att det inte är synd om mig eftersom jag själv har haft två veckors semester i Söderhavet och dessutom räknar ner dagarna till ytterligare 10 dagar i Spanien som jag åker till på torsdag… men ändå! ;)

I helgen ska jag ta tillvara på det härliga vädret och vara utomhus som jag älskar! Träna ska jag göra också ;)

Ha bästa helgen!

/L

Norra Hammarbyhamnen

Åsögatan, Södermalm

Hermans Restaurang, Fjällgatan

Intervaller i tävlingstempot

Idag blev det snabba intervaller (igen, för det är ju så kul!) Jag körde i mitt tävlingstempo för att fortsätta nöta in känslan av att springa i “rätt” hastighet. Jag inspirerade mig av ett gammalt Runday-pass som jag gillade då vi körde i par och sprang ca 500 m åt varsitt håll, vilade i 30 sekunder och sprang tillbaka. Detta upprepade vi 4 gånger med en seriepaus på 3 min, vilket gav en total sträcka på 4km. Jag la till ett set eftersom jag om 6,5 vecka ska springa 10km på 45 minuter, och dessutom kände mig så väldigt pigg idag, så det blev 12X500 meter med 30 sekunders vila och 3 minuters seriepaus mellan varje 4:a; totalt 6km i ett 4.30 min tempo :)

Trevlig kväll!

/L

En god och nyttig frukost av Renée Voltaire

Som jag skrev igår kväll så har jag fått hem en frukostkasse med produkter från Renée Voltaire som jag ska testa. Imorse mjukstartade jag med något som inte skiljer sig så mycket från vad jag brukar äta; jag kokade ett ägg och åt naturell yoghurt (inte lättvarianten, utan den med ca 4% fetthalt) med Voltaires Crunchy Granola och hallon. Jättegott! Det är mer protein i än det brukar vara i Crunchy/musli och inget tillsatt socker, vilket gör att det känns helt ok att äta Crunchy, vilket jag absolut undviker annars då det vanligtvis är proppfullt med socker i!

Trevlig kväll!

/L

 

Frukostkasse från Renée Voltaire

Igår kväll fick jag hem en frukostkasse från Renée Voltaire. Jag älskar frukostar och tycker att det är den bästa, godaste och viktigaste måltiden på dagen, så när Mathem, som är en mataffär på nätet och som även säljer färdiga matkassar, bad mig testa den här kassen kunde jag inte annat än tacka ja :) Enligt Mathem så ska kassen “underlätta vardagen genom en hälsosam och nyttig frukost”. Eftersom jag är väldigt intresserad av kost och tycker att det är viktigt att äta mat som är nyttig och som ger positiv energi som man kan träna hårt och springa långt på så tror jag att det här kan vara något för mig. Kassen var fullproppad med nyttigheter (och förhoppningsvis även godsaker) och ska räcka ungefär en vecka, så under veckan kommer jag skriva om vad jag testar för olika varianter och recept. Sånt här gillar jag! ;)

Innan det var dags att träffa en kompis för middag på Herman´s på Fjällgatan på Söder ikväll så hann jag med ett något speedat pass på Sats Medborgarplatsen efter jobbet. Där körde jag igenom kroppen; rygg, mage, axlar, triceps och ben med tunga vikter ;) Eftersom fokus inte ligger på styrketräningen just nu och jag inte hinner med mer än 1, max 2 styrkepass i veckan så blir det oftast bara hel- eller halvkroppspass, men då kör jag dem också tunga för att chocka kroppen lite och verkligen låta den kämpa!

Nu måste jag sova så jag är piggelin imorrn! God natt!

/L

Matkasse med nyttigheter från Raw food gurun Renée Voltaire

Restaurang Hermans mysiga trädgård

Back to business

Efter en mjukstart efter hemkomsten från paradissemestern förra veckan och en mysig men träningsfri helg så satte ett tufft intervallpass på plats för att komma igång ordentligt igen. No pain, no gain! Jag har ingen tid att förlora känner jag ;) Jag gick raka vägen till Sats Medborgarplatsen efter jobbet och värmde upp 2km i 6 min/km-tempo. Sen körde jag 8 st 500 m intervaller i 4:20 tempo, vilket är 10 sekunder snabbare än jag måste springa på Kistaloppet den 8:e September för att klara mitt mål! Det gick bra! Puh! Sen joggade jag ner 2km i 5.30 min tempo. Efter det avslutade jag med 2+1 min plankan och en lång härlig stretch för hela kroppen; viktigt för att minska skaderisken och inte minst för att undvika att bli stel! ;)

God natt!

/L

Morgonstund har guld i mund… eller?

Jag är absolut en morgonmänniska om man måste välja. Min pappa springer mer än gärna på morgonen så det har ju blivit ett antal pass med honom, och även om det är bland det bästa jag vet att springa med honom så har det här med morgonlöpning aldrig riktigt varit min grej. Det låter ju så härligt att springa på morgonen då solen är på vägg upp och det inte är så mycket människor ute på gatorna än, men jag tycker bara att det är så himla mycket jobbigare och tyngre; jag blir yr, får lätt håll och vill bara komma fram. Dessa känslor stämmer inte alls ihop med min bild av löpträning så jag tänkte att jag skulle testa på att springa på morgonen igen i morse för att se om jag skulle ändra min uppfattning om morgonlöpning, så det gjorde jag!

Löpningen på morgonen får man ju som tur är titulera “morgonjogg” vilket i mina öron låter som att man får ta ner tempot något, så jag det gjorde jag för att inte riskera att min första morgonjogg på mycket länge även skulle bli min sista ;) Som jag skrev sist så bor jag ett par veckor på Södermalm nu, vilket är en annan stadsdel än den jag själv bor i, så det blev en kortis på ca 4km på den här sidan av stan längs vattnet med Hammarby Sjöstad på andra sidan vattnet. Det var fint och gick ok men känslan av lätt yrsel och med håll i sidan så är jag inte helt övertygad… Jag håller mig nog till Powerwalks (styrka funkar också) på morgonen och fortsätter att träna löpning på eftermiddagen/kvällen när jag hunnit äta 2 hela måltider och ett mellanmål innan och inte bara några skedar fil med musli :)

Ha en bra dag!

 /L

 

Free like a bird

Något jet-lagged kände jag ändå att jag ville ut och testa mina nya fina lätta löparskor :) Så jag sprang bort till utomhusgymmet vid Eriksdalsbadet, vilket blev 5,5 km fram och tillbaka (eftersom jag så behändigt bor i min pappas och hans frus lägenhet på Söder ett par veckor medan de är på semester). Sträckan kändes lagom i och med att skorna är väldigt tunna och lätta och inte ger lika mycket stöd som jag eller mina fötter och vrister är vana vid. Det som är meningen är att man med mindre uppbyggda skor låter löpningen anpassas mer efter underlaget vilket ger ett bättre löpsteg som minskar risken för skador samt att man tränar upp sin fot- och vristmuskulatur. De kändes i alla fall väldigt bra, jag fick inte ont någonstans (peppar peppar) och jag är glad att jag inte återigen har köpt fel löparskor (vilket har hänt allt för många gånger). Löpningen kändes lätt och styrketräningen satt fint efter mer än två veckor på latsidan ;) Tre varv med Axelpress, Marklyft och Chins/Latsdrag blev det. Skönt med frisk luft var det också!

/L

Mina nya Nike Free

Styrketräning ute i naturen känns helt rätt, speciellt så här års ;)