Category Archives: Frågestund

Träning som livsstil

Söndag- day of rest. Få sovmorgon, äta en lång frukost, ta långsamma promenader, fika, njuta. Måndag- rivstart på veckan för att komma tillbaka i prestationsmoodet; upp och hoppa tidigt, fokus jobb, fokus bra kost och fokus hård träning. Låter det här osunt eller jobbigt på något sätt? Inte då! ;) Det handlar egentligen bara om att man har en livsstil där träning är i fokus. Även dagarna då man inte tränar räknas in som en del av träningen eftersom vilan är viktig för uppbyggnaden. Träning för mig är ingen hobby, det är min livsstil helt enkelt. :)

Så i söndags hade jag alltså vilodag, en mycket härlig sådan, och i går kväll körde jag för första gången på väldigt länge Crosstraining på Sats. Det har varit ett utav mina absoluta favorit träningspass på veckan eftersom det är styrka och kondition i ett och ger en den där härligt måndags-rivstartskänslan. Helgens eventuella bravader och eskapader är som bortblåsta efter ett avslutat CT-pass och man är åter igen den där träningsgalningen som man vill vara eller är ;)
/L

20131022-173201.jpg

20131022-173218.jpg

Frågor ger svar…

Jag har fått lite frågor som jag tänkte besvara så alla som vill kan läsa mina svar :)
1. Om jag ska ut och springa/jogga en kall höstmorgon, bör jag värma upp då och hur ska jag göra det på bästa sätt?
Svar: Värma upp bör man göra även om det varmt ute. Börja med lätt jogg i 5 minuter eller tills du känner dig uppvärmd och mjuk innan du sätter igång med passet.
2. Jag vill bli vältränad och få en platt mage och gärna magrutor, kan vem som helst få det och hur lång tid tar det?
Svar: Det kan absolut vara genetiskt om man har lätt eller svårt att får en väldefinierad mage. Om man har en låg andel underhudsfett på magen och samtidigt tränar magen så kommer magmusklerna definitivt att synas. Hur man blir av med underhudsfettet på magen är på samma sätt som man blir av med det någon annanstans; göra av med mer energi än vad man stoppar sig.
3. Vad är den bästa träningen för att få den perfekta “beachbody”?
Svar: Smaken är som baken och vad man tycker är perfekt är självklart olika, men nu ställs frågan till mig och jag skulle svara styrketräning framförallt, gärna med konditionsträning som komplement. Jag tycker att det är snyggast om man har lite former och inte bara är smal och då behövs musklerna för att forma och fylla ut på de rätta ställena ;)
4. Hur länge och ofta bör man träna i veckan för att nå ett bra resultat men samtidigt inte skada sig?
Svar: Man ska alltid börja försiktigt och inte träna med för tunga vikter för då kan man skada sig. Se till att få till tekniken innan du lägger på vikter. Om man är seriös med sin träning tycker jag att man bör träna 3-4 gånger i veckan och göra det till en rutin och en del av sitt liv. Tränar man styrka och delar man upp passen lite mer kan man absolut köra 5 pass i veckan utan att det blir för mycket.
5. Har du något tips på träningsbok?
Svar: Jonas Colting har några intressanta idéer om löpning i sin bok Den Nakna Hälsan. När det gäller styrketräning så är tidningen Body en favorit, där det finns mycket bra tips på övningar. (Men var inte rädd, man blir inte så där muskulös som killarna och tjejerna i tidningen bara sådär, det krävs väldigt mycket för att få så stora muskler ;) )
6. Hur bör jag anpassa min kost?
Svar: Försök att äta balanserat och inte för mycket socker. Proteinerna är viktiga för mig och jag tycker inte att en måltid är fulländad utan dem. Jag är inte rädd för att äta nyttiga fetter och väljer aldrig själv lättprodukter som innehåller mer socker för att kompensera smaken. Jag äter mycket sallad och grönsaker (halva tallriken), ägg, kyckling, lax, avokado, ris, matvete, fullkornspasta, keso (faktiskt mini-varianten för att jag inte gillar den vanliga), frukt (1-2 per dag), nötter (några stycken på yoghurten). Jag äter ALLTID frukost, lunch och middag och oftast ett mellanmål på eftermiddagen då jag oftast tränar direkt efter jobbet och inte äter middag förrän senare på kvällen.
7. Vad får dig att fortsätta träna, vad är det som driver dig?
Svar: Att jag mår så himla bra av att träna! Jag blir pigg och känner mig stark och det ger hela självförtroendet en boost. Jag önskar att fler förstod vad träning och bra kost gör för en. Många skulle kunna må så mycket bättre om de började röra på sig och fick i sig bra med näring.
/L