Monthly Archives: January 2014

Träning var det ja!

En träningsblogg var det jag hade ja! ;) Jag inser att det har varit allt för lite träning på sistone, men det ska det bli ändring på! Jag har väl kanske inte vågat hoppas på att jag faktiskt är helt återställd efter min fyraveckors-förkylning.

Pigg och glad gymtjej är jag igen och har den här veckan kört ett morgonpass med styrka för rygg och axlar, ett 55min spinning puls-pass och ett bröst/ben/rumpa/tricepspass. Arbetsveckan tänkte jag avsluta med ett yogapass innan jag hoppar in i bastun på Sats för att sen åka hem och njuta av en hemmakväll. :)

Kör hårt! Och ha en underbar helg!

/L

20140131-084837.jpg

Can we have it all?

Jag har precis bytt jobb där jag trivs som fisken, träffat världens bästa kille som jag är upp över öronen förälskad i och så vitt jag vet så är jag 100% frisk.

Samtidigt ligger jag sömnlös på kvällarna efter timmar av Hemnet-knarkande och diskuterar med alla i min omgivning om riskerna att belåna sig till en bostadsrätt, helst till en sekelskifteslägenhet och helst innanför tullarna… Ska man våga riska även om världsekonomerna spår nedåtgående trend på de ökande bostadspriserna, ska jag flytta ihop med pojkvännen eller helt enkelt försöka få tag på en hyresrätt när jag nu under våren måste lämna lägenheten som jag så fint bor i?

Vad är det som händer? Är det bristen på dagsljus som gör att man överreagerar eller beror det på ett för tillfället relativt instabilt sinne som man lätt hamnar i när större beslut ska fattas? Eller är det bara så enkelt att man är uppvuxen i ett land och i en generation som förväntar sig att få det bästa av allting och att man inte är värd mindre? Ibland blir man bara så less på sina minimala får man väl ändå säga i-landsproblem.

Samtidigt tar det upp hela min värld just nu. Jag försöker titta på det ifrån ett helikopterperspektiv och jag ställer även frågan precis som karaktären Carrie gjorde i Sex&TheCity “Can we have it all?”

/L

20140128-215748.jpg

En stund i solen

Vad gör man inte för lite sol och värme just nu? Kan det bli mörkare och kallare? Ja, kallare kan det faktiskt bli. Brrr. Jag tvekade iaf inte en sekund när min kompis frågade mig om jag kunde tänka mig att betala 200kr för en hel timme i 33 grader och dagsljus. :)

Nirvana heter stället på Söder som erbjuder detta och även om jag inte kände mig pigg som förväntat så mådde jag väldigt bra under de där 60 minuterna. :)

/L

20140124-230122.jpg

Ingen träning, inga carbs

Efter tre veckor med en förkylning som aldrig verkar vilja ge med sig så får man ju lätt panik över att tappa kontrollen över ens eget välmående. När jag i vanliga fall känner mig trött eller lite låg så löser jag det med att gå till gymmet och köra järnet. När näsan rinner och halsen kliar en till vansinne är det inte längre ett alternativ.

Fokus flyttas då till något annat som man själv kan ha kontroll över. Något annat än träning som har minst lika stor, om inte större påverkan på hur man mår och känner sig. Nämligen maten man stoppar i sig :)

Jag tycker att man ska försöka få i sig av alla näringsämnen (protein, fett och kolhydrater) när man tränar men självklart hålla nere på vitt socker och snabba kolhydrater. När man tränar kan man unna sig lite extra och kroppen behöver, enligt min mening en del kolhydrater för att orka prestera. När man inte tränar, som jag inte gör för tillfället, så kan man försöka att undvika kolhydraterna. Jag mår bättre av att undvika mat som gör att jag känner mig uppsvälld och överäten och väljer därför bort kolhydraterna; pasta, bröd och minskar även på intaget av frukt. Istället äter jag fisk, kyckling, kött, ägg, fet yoghurt, keso, ost och nötter. Och till detta massor av grönsaker.

Nedan har vi parmesanköttbullar och rostade grönsaker. Till det en fetaoströra gjord på turkisk yoghurt. Smaklig spis!

/L

20140121-104912.jpg

Spa och tjejhelg

Jag är fortfarande förkyld och det börjar gå mig på nerverna. På riktigt. Jag blir liksom aldrig pigg. Usch vad trött jag är på det här.

Tur att det finns tjejkompisar och spa ;) I helgen har jag och tre kompisar varit i Göteborg, ätit middagar tillsammans och det bästa av allt varit på St Jörgens Spa och njutit. Det är ett fantastiskt fint och fräscht spa som jag verkligen rekommenderar alla att åka till om man har vägarna förbi Gbg.

Innan vi spenderade 4 timmar i olika bastuar, relax-hörnor och pooler så var vi på en meditationsklass. Så skönt! Möjlighet till andra pass och gymträning finns också om man vill :)

Efter heldagen på spat och middagen stannande jag hemma och kurerade medan de andra gick ut och dansade :) Vill man bli frisk så vill man och jag såg inget annat alternativ.

/L

20140119-134540.jpg

Så gott som frisk

Imorse vaknade jag fast besluten att jag blivit helt frisk och gick med bestämda steg till gymmet innan klockan ens slagit 07.00. Yay, jag är frisk! :)

Väl på gymmet körde jag ett lite lättare “Pull-pass”, ett pass med övningar där man drar. Närmare bestämt övningar för rygg, mage, biceps och baksida lår. Efter 10 minuter på Crosstrainern som uppvärmning körde jag 12 reps x 3 set för att mjukstarta lite efter min förkylning och hosta (som fortfarande iof sitter i lite…).

Följande övningar hann jag köra på 45 effektiva minuter ;)

Latsdrag, leg-curls, sittande rodd, marklyft, bicepscurls och situps.

Imorgon blir det ett motsatt pass; Push. Övningar för bröst, axlar, triceps och lår/rumpa.

God natt!
/L

20140113-224906.jpg

Värt ett försök

Efter en vecka med förkylning och hosta gick jag till vårdcentralen och begärde hostmedicin MED morfin. Thank god! Jag kunde äntligen sova en hel natt och slapp ligga vaken i timmar med rethosta som gjorde det omöjligt att somna fastän jag var dödstrött. Som en zombie kände jag mig.

Är återigen en pigg och levnadsglad person. Tillbaka på jobbet och massor med roligt att se fram emot under våren, trots att vintern nu lite sent snart är på ingång. Och andra sidan har jag hellre -5 och sol och lite snö än +5, regn och kolsvart. ;)

Någon träning har det ju inte blivit på sistone då eftersom jag varit förkyld. Men tillbaka till filmen jag la upp sist och hur tankarna har gått sen dess.

Under helgen efter att jag och min pojkvän såg filmen diskuterade vi massor om hur vi skulle kunna bidra till att djuren inte far illa. Ska vi sluta äta kött och dricka mjölk och bli veganer? Ja, det kom upp som ett ärligt alternativ och vi gick raka vägen till affären för att checka in vegan-utbudet. Måste säga att jag inte direkt blev imponerad. Som den protein-junky jag är så var mitt största bekymmer hur jag skulle få i mig tillräckligt med proteiner om jag blev vegan. Min kost består ju i huvudsak av ägg, ost, kött och mejeriprodukter. Grönsaker, nötter och frukt kan jag ju bara fortsätta äta, men hur gör jag med proteinerna??? Vi köpte quorn-bitar, soya-yoghurt och soya-mjölk och lagade linssoppa till middag.

Efter några dagar av diskussioner och dåligt samvete för hur jag tänkte, att jag trots att ha sett hur många djur lever vill fortsätta äta kött, ägg och dricka vanlig mjölk för att jag själv mår bättre av det och anser mig behöva det så kom vi fram till att vi kan välja ekologiska alternativ och försöka äta mer vegetariskt. Och jag kommer aldrig någonsin ifrågasätta en vegetarian/vegan, utan snarare ge dem all cred för att de gör uppoffringar för någon annans liv.

/L

20140109-172616.jpg Vår veganiska matkasse

On mute

Är förkyld och har tappat rösten. Tur att man kan göra sig hörd genom att skriva och dessutom i en egen blogg. :)

Jag fick länken nedan mailad till mig av en person som står mig nära och som jag lyssnar på. Han skrev bara: När du har tid. Jag har bestämt mig. Jag förstod snabbt att filmen handlade om djur och hur de behandlas av deras ägare inom köttindustrin och jag inte skulle komma undan detta.

Jag tittade på filmen och nu sitter bilderna som fastklistrade på mina näthinnor på djur som under slavliknande förhållanden kämpar för sina liv; kalvar som blir sparkade i huvudet, kycklingar som kastas runt och kor som blir stuckna med högafflar i magen och fråntagna sina kalvar, deras bebisar, minuter efter deras födsel. Allt detta för att vi människor ska få vårt kött, smör, vår mjölk och våra ägg.

Ja, ni kanske förstår var detta kommer leda?

Jag har ätit kött och mejeriprodukter hela mitt liv och även om jag såklart har förstått att djur föds upp enbart med syftet att bli föda till oss människor så har jag tänkt att jag, vi människor, behöver animaliskt protein och att en vegetarisk/vegansk kost inte är tillräcklig. Jag har helt enkelt blundat för detta. Ignorerat faktum. Men precis som föreläsaren, eller djurrättsaktivisten i filmen poängterar så är vi ju faktiskt inga köttätare av naturen. Sätter man ner en kaninunge och ett äpple till en tvååring så kommer barnet i 100 fall av 100 äta äpplet och leka med kaninen, inte göra det motsatta.

Jag känner inte att jag är helt påläst om vad det skulle innebära för mig och resten av mänskligheten om vi slutade äta kött och produkter från djurvärlden, men filmen fick mig och pojkvännen att fundera på hur den här världen egentligen fungerar och vad vi kan göra för att om än inte kunna direkt påverka så iallafall lätta våra egna samveten och föregå med gott exempel. Vad vi inte känner att vi kan göra är att lägga locket på och låtsas som att det inte existerar.

Så snälla, ta 70 minuter av er tid och se det här.

/L

Gott Nytt År!

Vill önska er alla ett gott nytt år och framförallt peppa för ett nytt grymt träningsår :)

Nu kör vi!
/L

20140101-170214.jpg