Category Archives: Skador

Why am I not surprised?

Precis som jag misstänkte så känns benhinnorna som ömma blåmärken efter lördagens maxade lopp. Jag hade även träningsvärk i både rygg och mage redan igår morse, förmodligen för att jag hade vilat flera veckor från löpningen innan loppet och sen tog i från tårna. Skön känsla ändå att ge allt man har. Efter loppet och ett par timmars vila njöt jag av en kväll tillsammans med mina tjejer, ESC och home made tapas.

I går, söndag, tog jag en morgonpromenad i Lilljansskogen och begav mig sen ut till mina morföräldrar och träffade delar av familjen. Mys!

Härligt slut på föregående vecka, inte lika härlig start på innevarande. Jag känner att jag skulle behöva fler timmar på dygnet och mer energi. Mer tid att jobba, mer tid att sova och framförallt mer tid och energi till att träna. Jag är trött och känner mig inte helt kry. Om jag inte minns helt fel så misstänkte jag pollenallergi även förra året vid den här tiden?! Jag nästan hoppas att det är det och inte nån förkylning som är på g och håller tummarna för att de nyinköpta allergitabletterna ska ge effekt.

Ottan kallar, det blir en lång dag imorgon, så nu ska jag sova!
/L

20130520-214840.jpg
Hos mormor&morfar. Ett hem där man alltid är välkommen och som jag direkt förknippar med villkorslös kärlek.

Sköna maj

Sköna maj, välkommen
till vår bygd igen!
Sköna maj, välkommen,
våra lekars vän!
Känslans gudaflamma
väcktes vid din ljusning;
jord och skyar stamma
kärlek och förtjusning;
sorgen flyr för våren,
glädje ler ur tåren,
morgonrodnad ur bekymrens moln.

Solen skiner ute, man är ledig en dag mitt i veckan och vad vore inte härligare än ett långpass ute på Djurgården, vår huvudstads egna lilla lantliga oas. Efter att ha gått igenom ett hav av soldyrkande stockholmare i City och längs Strandvägen kan jag hitta en plats där jag kan sätta mig nästa alldeles ensam och bara insupa luften och dofterna av vattnet och våren som ser ut att ha kommit för att stanna.

Jag är (lindrigt) skadad och kan inte springa, men som en person som har väldigt svårt att sitta stilla så svidar jag ändå om till träningskläder. Kepsen och solbrillorna åker på och jag tänker gå långt och länge med min favoritmusik i öronen. Jag älskar känslan jag får när jag går omkring i Stockholm, gärna längs vattnet som omger oss och som ger en känsla av att inte vara instängd. Ett stenkast från mitt hem mitt i stan finns havet och även om jag inte kan se horisonten så ger det mig en frihetskänsla som är underbar.

Jag tänker precis som texten ur “Sköna Maj” antyder låta våren ta alla bekymmer, sorg och tårar och istället njuta av känslorna som våren ger. Kärlek, optimism, glädje och förtjusning.

/L

 

Rehabträning

Jag har fått mycket frågor på sistone om var jag gick och fick hjälp när jag skadade mig i somras och fick börja rehabträna för att kunna löpträna igen. För er som inte följt mig så länge så började jag löpträna väldigt mycket och tillsammans med kanske inte helt perfekt löpteknik samt skor med alldeles för lite dämpning fick ont i ljumsken och vad som kändes som höften. Det visade sig vara muskelfästet längst upp på lårbenet som var överbelastat, och som kompensation gjorde jag en rörelse som överbelastade min ljumske.Jag fick sluta springa under en period; träna annat som gym och crosstrainer samt börja göra några rehabövningar. Jag gick även och fick stötvågsbehandlingar. Det här gjorde jag på Specialistgruppen som håller till i Stadshagen. En duktig napratpat vid namn Joakim Kastebring hälpte mig och jag kan rekommendera er som har ont någonstans att kontakta honom för konsultation.

Det finns ju inget tråkigare än att börja få ont någonstans när man tränar inför ett lopp eller har något annat mål i sikte. Blä för skador. Jag fick verkligen en dipp när jag fick sluta springa och börja rehabträna istället. Man känner sig så himla dålig och jag tog det som kritik mot mig och min löpning. Mitt tips till er som måste rehabträna, försök att inte fokusera på den träningen du inte för tillfället kan utöva. Hitta andra roliga träningsformer som faktiskt kan tillfredsställa träningsbehoven minst lika bra. När jag inte fick springa så gymmade jag som sagt mer och tränade kondition på crosstrainern. Rehabövningarna gjorde jag bara på rutin. Det var ett måste, det visste jag, och rätt var det var så blev jag ju faktiskt bra igen. :)

Övningarna som jag gjorde hemma: Enbenta benböj med handen på t ex en stol som stöd för att hålla balans. 20 benböj per ben X 2. Viktigt här var att hålla höften rak, så att man gjorde benböjarna i en rät linje. Jag gjorde även vanliga benböj utan någon vikt; egentligen skulle jag ha en lätt boll mellan knäna, men det gick bra utan också. Även här 20 reps X 2.

På gymmet gjorde jag mer stretchövningar och hade hjälp av gummiband som jag band fast någonstans och hade som motvikt i stretchen. Jag känner att det är svårt att förklara så jag hoppas att ni förstår. Jag gjorde alltså egentligen vanlig stretch för höftböjaren ståendes på knä, men det spända gummibandet gjorde att det blev ett större motstånd. Bandet hade jag fäst från sidan och bakifrån. Jag höll 2 minuter per position.

Jag gjorde också som knipövningar för att stärka ljumsken. T ex så kunde man ligga på sängen och ha fötterna på väggen med benen i 90-graders vinkel. Man skulle sen med en pytteliten rörelse dra in knäna, ett i taget, mot det andra och hålla ett par sekunder. 20 reps per ben tror jag att jag gjorde.

Jag hoppas att ni förstod något av det jag precis skrivit! Fråga mer annars! :)

Kram på er!

/L

Uppskjutet mål

Kistaloppet går av stapeln imorgon, men jag kan inte delta pga skadan och därmed inte testa om jag klarar mitt mål, Sub45. Jättetråkigt, men inget att deppa ihop för. Målet kvarstår och jag tar nya tag när jag inte har ont längre.

Jag har alltså fått en inflammation i en slemsäck i muskelfästet längst upp på lårbenet. För att citera naprapaten så lyder min diagnos så här:

“Du har ådragit dig en så kallad tendinos i den bakre delen av musculus gluteus medius även slasktrattsmässigt kallat för, trochantertendinos tillsammans med en kronisk inflammation i en slemsäck vid namn bursa trochanterica även slasktrattmässigt kallat för trochanterit. Vägen ut är givetvis att behandla omnämnda åkommor samt ta hand om de orsaker som föranlett dina problem”

Som sagt så ska alternativ träning, rehab-övningar samt stötvågsbehandling hjälpa mig ur detta.

Till alla er som springer Kista i morgon önskar jag LYCKA TILL! :D
/L

20120907-175553.jpg

Ett besök hos Naprapaten

Imorse var jag på mitt första besök hos “min” naprapat på Specialistgruppen i Stadshagen. Eftersom jag aldrig varit i behov av att träffa en naprapat tidigare så visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Bara det här med att klä av sig och stå och ligga där halvt naken inför en främmande människa. Töntigt, jag vet, men man är ju bara människa…
Hursomhelst så var naprapaten väldigt proffsig och det kändes tryggt och skönt att bli omhändertagen av nån som kan sin grej och vet vad han pratar om. Jag fick göra några övningar, ligga på mage, på rygg, sträcka upp det ena benet, sträcka ut det andra, lyfta hit och lyfta dit. Han drog tag i mig när jag låg på mage så jag fick till en stretch i ländryggen och efteråt sa han “nu är benen lika långa”. Det var ju skönt att höra! :D

Det var mycket information och massa nya termer så jag vet fortfarande inte riktigt vet vad som är fel eller exakt varför jag har ont. Men jag fick reda på att det inte var höften utan muskelfästet längst upp på låret som jag har ont i. Orsaken till smärtan är troligtvis den ökade dosen träning i de nya, lätta och tunna Nike Free, utan dämpning. Jag har en liten inflammation i muskelfästet, och ljumsken får jag ont i som en följd av att jag försöker använda andra delar när det gör ont i muskelfästet. Som jag förstod det. Jag är också mycket svagare i höger ben än vänster och har svårare att hålla höften rak när jag stödjer mig på höger ben. Vad som orsakat vad är fortfarande oklart.

Jag ska genomgå en stötvågsbehandling i alla fall. Stötvågen ska bryta ner den skadade vävnaden så ny frisk kan bildas. Jag blev ordinerad vila från träning av underkroppen i två dagar och sen kan jag alternativträna som jag hittills gjort med styrka, CrossFit, crosstraining. Jag ska även göra en övning 2 ggr dagligen för ljumsken. Om en vecka ska jag dit igen!

/L

20120906-160957.jpg
Kroppens anatomi är fascinerande

Träningstorka i Torrevieja

Jag är i Spanien i sommarstugan och njuter för fullt av sol, bad och värme! Så himla underbart skönt att bara VARA. Jag har dock inte kunnat springa alls under den knappa veckan som jag har varit här och det är anledningen till att detta inlägg har dröjt. Som jag skrev sist har jag ont i höften och även i ljumsken på höger ben och kan inte belasta benet över huvudtaget då det liksom hugger till när jag stödjer på benet och än mer när jag försöker springa. Jättetråkigt och jobbigt eftersom datumen då loppen som jag ska springa och har tränat till snart är här… Midnattsloppet går den 18 Augusti och Kistaloppet den 8 September. Vad smärtorna beror på vet jag inte, men jag bör väl ta reda på det när jag kommer hem igen då jag känt smärtorna i över en veckas tid. Inte så mycket jag kan göra just nu i denna stund och fortsätter därför att njuta av semester, nuet och detta annars underbara tillstånd och återkommer med läget när jag kommer hem!

Ta hand om er så länge!

/L