Rehabträning

Jag har fått mycket frågor på sistone om var jag gick och fick hjälp när jag skadade mig i somras och fick börja rehabträna för att kunna löpträna igen. För er som inte följt mig så länge så började jag löpträna väldigt mycket och tillsammans med kanske inte helt perfekt löpteknik samt skor med alldeles för lite dämpning fick ont i ljumsken och vad som kändes som höften. Det visade sig vara muskelfästet längst upp på lårbenet som var överbelastat, och som kompensation gjorde jag en rörelse som överbelastade min ljumske.Jag fick sluta springa under en period; träna annat som gym och crosstrainer samt börja göra några rehabövningar. Jag gick även och fick stötvågsbehandlingar. Det här gjorde jag på Specialistgruppen som håller till i Stadshagen. En duktig napratpat vid namn Joakim Kastebring hälpte mig och jag kan rekommendera er som har ont någonstans att kontakta honom för konsultation.

Det finns ju inget tråkigare än att börja få ont någonstans när man tränar inför ett lopp eller har något annat mål i sikte. Blä för skador. Jag fick verkligen en dipp när jag fick sluta springa och börja rehabträna istället. Man känner sig så himla dålig och jag tog det som kritik mot mig och min löpning. Mitt tips till er som måste rehabträna, försök att inte fokusera på den träningen du inte för tillfället kan utöva. Hitta andra roliga träningsformer som faktiskt kan tillfredsställa träningsbehoven minst lika bra. När jag inte fick springa så gymmade jag som sagt mer och tränade kondition på crosstrainern. Rehabövningarna gjorde jag bara på rutin. Det var ett måste, det visste jag, och rätt var det var så blev jag ju faktiskt bra igen. :)

Övningarna som jag gjorde hemma: Enbenta benböj med handen på t ex en stol som stöd för att hålla balans. 20 benböj per ben X 2. Viktigt här var att hålla höften rak, så att man gjorde benböjarna i en rät linje. Jag gjorde även vanliga benböj utan någon vikt; egentligen skulle jag ha en lätt boll mellan knäna, men det gick bra utan också. Även här 20 reps X 2.

På gymmet gjorde jag mer stretchövningar och hade hjälp av gummiband som jag band fast någonstans och hade som motvikt i stretchen. Jag känner att det är svårt att förklara så jag hoppas att ni förstår. Jag gjorde alltså egentligen vanlig stretch för höftböjaren ståendes på knä, men det spända gummibandet gjorde att det blev ett större motstånd. Bandet hade jag fäst från sidan och bakifrån. Jag höll 2 minuter per position.

Jag gjorde också som knipövningar för att stärka ljumsken. T ex så kunde man ligga på sängen och ha fötterna på väggen med benen i 90-graders vinkel. Man skulle sen med en pytteliten rörelse dra in knäna, ett i taget, mot det andra och hålla ett par sekunder. 20 reps per ben tror jag att jag gjorde.

Jag hoppas att ni förstod något av det jag precis skrivit! Fråga mer annars! :)

Kram på er!

/L

2 Comments

 • 1
  stefan
  March 28, 2013 - 7:47 am | Permalink

  har haft samma problem i 3-4 veckor men börjar släppa nu :) ont så fort jag springer från steg 1..men kan kuta nerför trappor utan att känna någonting, crosstrainer går också bra…
  hur lång tid tog det för dej till att du kunde löpa igen ?
  tack för att du la ut övningarna :)

  • 2
   linneatraining
   March 28, 2013 - 9:17 am | Permalink

   Mitt tips är att inte fortsätta springa på det onda utan gör mina rekomenderade rehabövningar alternativt gå till en naprapat el liknande och få hjälp.
   Jag började få ont i början av Augusti, var hos Naprapaten i början av september. En månad senare när jag alternativtränat och gjort mina rehabövningar kunde jag successivt trappa upp min löpning med 10% för varje vecka i 10 veckor. Jag började med 5 minuters löpning 2 ggr i veckan. Gjorde det det minsta ont slutade jag direkt. Jag fick tips om att inte springa mer än ca 3 mil i veckan i några månader efter att jag trappat upp min löpning.
   Lycka till Stefan!
   /L

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>