Tips från coachen

Jag har fått önskemål om att ge några tips till de som önskar komma igång med löpning, men som tycker att det känns fruktansvärt och helst bara vill slippa. Jag kan säga såhär; det finns inte genvägar, man måste bara på med joggingdojjorna och börja löpa. Man kan ju dock minimera pinan som man faktiskt känner när man tar sina första löpsteg genom att börja jogga i intervaller, alltså alternerar jogging med gång. Så här:

1. Börja jogga ; springa kan man börja göra när man inte tror att man ska sluta andas av utmattning bara för att man lyfter från marken tycker jag ;)

2.  när det känns för jobbigt. Jag tror att många, även jag gjorde det felet, springer för långt och för fort första gången de tar en löprunda; löpningen blir till en hemsk upplevelse som man inte vill göra om. Jogga istället i en minut, eller till den där lyktstolpen där framme, och gå sen tre minuter så att du hinner hämta andan. Fortsätt så i 30 minuter. Känns det för lätt så jogga i 2 minuter och gå i 2 minuter, men bara om du kan fortsätta så i 30 minuter.

3. Kör gå/jogga-intervaller i 3 veckor, 3 ggr i veckan och öka tiden som du joggar och minska tiden som du går successivt, lite varje vecka. Efter 3-4 veckor kommer du kunna jogga konstant i 30 minuter utan att pausa! :)

4. Glöm inte att vila! Varannan dag är en bra princip tycker jag, men två gånger i veckan för någon som inte har sprungit alls är ju superbra! :)

5. Bra skor är A och O. Bra musik gör inte saken svårare!

Börja redan imorgon vettja! Lycka till!

 /L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>