Beach 2013- upp till bevis

Semestern närmar sig för de flesta och folk runt omkring mig är som galna och kämpar nästan i panik för att gå ner några kilo inför den stundande beach-säsongen. Det är mest 5/2-dieten som man hör folk prata om till höger och vänster. Dieten går ut på att man äter normalt 5 dagar i veckan och fastar 2, alltså äter 25% av vad man normalt äter, eller ca 500kcal. Även varianter på den som 7/0-dieten. I ren panik svälter man sig själv och nästan slutar att äta helt för att gå ner i vikt och bli smal till semestern.

På gymmet är det proppfullt med folk, mest väldigt vältränade sådana och alla tar i från tårna. Solens strålar utanför verkar inte övertyga folk om att gå ut istället och njuta av den. Under timmen jag var på gymmet idag kom jag aldrig fram till stängerna för att göra marklyft. Proppfullt.

Men jag förstår ju ändå detta precis. Jag är själv en av de kämpande träningstokarna som trots sommar och sol håller uppe träningen för att behålla form, energi och balans hela året om. Och under mina sista semesterdagar på semestern i Spanien var jag tvungen att otaliga gånger påpeka att det skulle bli “tonfisk och gurka-dieten” när jag kom hem igen för att kompensera för den kolhydratrika, mindre nyttiga semesterdieten då jag med skräckblandad förtjusning frångick den mer kontrollerande kosthållning jag normalt följer för att må bra. Att vara proppmätt är inte min grej, men att sluta äta eller äta minimalt under några dagar i veckan är inget jag förespråkar. Sen får ju folk göra precis som de vill. :)

Om man fokuserar på just kroppsformen som resultat av bra kost och träning så föredrar jag Beach all year, Every year och tipsar min omgivning om en mer hållbar diet eller kosthållning där man får i sig all den behövande näringen. Jojo-bantingen trodde jag dog ut någon gång på nittiotalet ;) Det är bättre att fokusera på att sluta äta mängder av dålig mat och sötsaker och försöka hitta en livsstil som funkar. Balans. Lägg till lite träning på det så kommer formen att förbättras avsevärt. Tränar man sånt man gillar och tycker är kul så går det av bara farten. Och ät med måtta. Sist men inte minst, som jag sagt tidigare, låt det ta lite tid.

Jag vill bara säga att ta det lugnt alla ni som panikar, jag tror inte att det är så farligt som ni verkar tro. Njut istället nu av er ledighet och sommaren! Rätt var det är så är den över. ;)
/L

20130703-203027.jpg

2 Comments

 • 1
  Linda
  July 4, 2013 - 4:20 pm | Permalink

  Väldigt bra skrivet och välformulerat Linnéa! Håller med dig på alla punkter, det är bättre att försöka hitta en balans som varar långsiktigt istället för att stressa till sig nåt som inte ens får en att må bra. För vad är vitsen med att se bra ut om kroppen mår dåligt, det tar ju bort hela syftet med träningen. Kämpa på med din träning! Det är väldigt kul att följa dig :) Kram L

  • 2
   linneatraining
   July 5, 2013 - 8:15 am | Permalink

   Tack Linda! Härligt att få lite feedback och pepp!
   Ha det så bra och lycka till själv m träningen!
   /L

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>