Kosten, minst lika viktig som träningen för resultatet

Som fortsättning på mina tidigare styrketräningstips så kommer här lite tankar kring kosten och tips på hur man kan lägga upp sin kost för bästa resultat. Oavsett om man tränar eller inte tränar så behöver man få i sig varierad kost för att må bra och orka förstås. När man styrketränar så är det viktigt att få i sig tillräckligt med proteiner, speciellt efter träningen för att inte musklerna ska brytas ner. Det finns ju faktiskt fler varianter men jag förespråkar det enkla upplägget 3 mål om dagen, plus mellanmål i form av t ex keso och yoghurt, nån frukt och några nötter. Alla näringsämnen behövs i en måltid; bra kolhydrater (t ex mina favoriter just nu fullkornspasta och matvete), halva tallriken med sallad med t ex bladspenat, tomat, morötter, avokado och alltid någon typ av proteinkälla t ex; en kött, laxfilé, kycklingfilé, tonfisk. Försök att undvika sockret, i alla fall till vardags, det gör dig bara mer hungrig och sugen på mer av det söta.

Som jag sagt förut, välj hellre EN dag som du får unna dig än att småäta lite onyttigt varje dag.

Som sagt så är det viktigt att äta inom 30 minuter efter ett avslutat träningspass! Kroppen är då inställd på nedbrytning och det måste stoppas med hjälp av proteiner och kolhydrater. T ex drack jag när jag gymmade som mest proteinshakes för att få i mig något snabbt efter träningen. Att se till att få i sig proteiner direkt på morgonen är också bra för att minska muskelnedbrytningen efter flera timmar utan mat. Därför äter jag t ex keso med yoghurt eller ägg på morgonen.
Maila gärna frågor om ni funderar på nåt! :)

Dagens träning förresten; Min nya måndagsaktivitet, i väntan på att jag kan börja löpträna med Runday igen, Crosstraining-klassen på Sats; styrka och kondition i ett. Jag smög in på gymmet en halvtimme innan passets start för att testspringa och göra mina rehab-övningar. 2km löpning löpning blev det utan någon som helst smärta!!! :D Jag ville inget hellre än att fortsätta, men fick glatt kliva av löpbandet och studsa in på klassen som var bokad. Kändes skönt idag, trots grym träningsvärk i triceps från armpasset igår! ;)
/L
Som en knäckemacka fast gjord på frön, från Renée Voltaire, god och full med nyttigheter

;)

20120911-224640.jpg
Favvofrukosten: 2 msk minikeso, 1 msk turkisk yoghurt, 1/2dl müsli, 1/2 äpple och kanel. Toppat med blåbär.

20120915-142001.jpg Lätt middag, enkelt, ägg, sallad, bröd.

20120917-213828.jpg Ägg- gott, nyttigt, enkelt

One comment

 • 1
  September 18, 2012 - 7:00 pm | Permalink

  Hej,

  Du får jätte gärna titta in på min blogg och säga vad du tycker om min kost. Måste även tillägga att jag knappt rör mig något när jag inte tränar.

  /Mickan :)

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>