WOD -min första

Sen jag blev skadad och inte kunde fullfölja mina inplanerade lopp och fortsätta löpträna som jag ville så har jag funderat på vad som kan bli min nästa utmaning, min nästa stora motivationshöjare. CrossFit dök så passande upp och jag har under en tid längtat efter att få testa det på riktigt. Så idag var jag på CrossFit Solid på Sveavägen, som varje söndag klockan 14 har ett “testa på”-pass, och körde min första riktiga Workout Of the Day, eller WOD som man säger på CrossFit språk. CrossFit handlar kort och gott om att träna styrka och kondition med varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet. Läs mer om grundtanken samt fördelarna med Crossfit här.

Man kommer ner för en garagenedfart till en härligt ruffig betonglokal, långt ifrån de fräscha lokalerna som jag är van att träna i, men ändå så familjärt på nåt sätt. När jag kom ner i lokalen satt det ca 40 personer där som också skulle testa CF; det var tydligen rekordmånga på passet men tränarna, en tjej och en kille, grymt vältränade båda två, hälsade och jag kände mig verkligen välkommen. Vi fick först en genomgång av grunderna till CrossFit, vad det innebär och vad det går ut på. Vi fick sen ställa oss på en lång rad i bokstavsordning, vilket innebar att vi alla var tvungna att säga vad vi hette till varandra för att kunna ställa sig rätt. En grej som skiljer CF mot andra “vanliga” gym är gemenskapen och teamkänslan och den fick vi snabbt känna på när vi sen fick para ihop oss två och två utifrån var vi stod på raden, de två som stod i ytterkanterna fick para ihop sig osv… Sen gick tränarna igenom dagens WOD; på 10 minuter skulle vi hinna så många vändor som möjligt av 5 armhävningar, 10 kettlebellsvingar och 15 squats (djupa benböj). Först kändes det väldigt enkelt, men efter de där 10 minuterna var man helt slut! Jag hann 10 st. Jag hade nog hunnit ett par rundor till om jag tagit i lite mer, men det är så svårt att veta vad det är man ger sig in på första gången man testar något nytt. ;)

Det som lockar mig till CrossFit är att det handlar om att kunna utföra alla typer av övningar; man måste vara stark, snabb, uthållig och smidig. Jag gillar variationen i ett pass, men också mellan varje enskilt pass. Man kan tydligen komma dit 3 ggr i veckan under ett år och aldrig eller väldigt sällan stöta på ett och samma pass, eller WOD. Jag älskar att ha mycket folk omkring mig så gemenskapen är också något som lockar. På gymmen är det alltid massor av människor men man känner sig väldigt ensam. Då är det roligare om man är en grupp, ett team, som kör tillsammans och peppar varandra :)

Det här var alltså min första WOD och jag kan garantera att det inte är min sista ;) Vill ni se mer om man vad CF verkligen handlar om så kolla in det här! Enjoy! :)

/L

Genomgång av grunderna inom CrossFit innan passets start

Kettlebellsvingar varvas med armhävningar och squats och tränaren Martin står och peppar

Klockan syns tydligt och klart för att pressa och peppa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>