Kostens påverkan

Kosten är ALLTID viktig om man vill komma i form eller/och må bra. Med dålig kost kan man träna hur mycket som helst utan att varken se eller känna de resultaten man vill ha. Det har jag själv upplevt. Jag tränade flera gånger i veckan för att gå ner i vikt efter att jag gått upp ca 6-7 kilo under min Backpacker-resa 2004, och tyckte inte att jag såg några resultat alls. Felet; jag åt för mycket mat. Jag hade alltid varit normalt smal och aldrig egentligen behövt tänka så mycket på vad jag åt. Jag hade också länge haft bra koll på vad som är “rätt och fel” mat tyckte jag och åt inte onyttigt, utan helt enkelt för mycket för mitt behov.

Jag fick hjälp av en väldigt kunnig vän med ett träningsupplägg med fokus på styrka och fick lära mig att äta lagom, men också tillräckligt mycket. Många som vill gå ner i vikt gör ofta det felet att de äter för lite vilket resulterar i att man inte orkar och bara blir ännu hungrigare. I början vägde jag min mat och räknade faktiskt kalorier, vilket kändes fruktansvärt jobbigt först, men när man börjar lära sig hur stora portioner man behöver så blir det enkelt att inte äta för mycket. Eller för lite. Jag gick ner i vikt, minskade i omkrets, men framförallt byggde jag muskler som formade kroppen.

I helgen kom jag att tänka på min egen frustration över att inte gå ner i vikt, att inte trivas i sin kropp och inte må bra och vet att många kämpar med det. Jag hade inte vägt mig på säkert över ett år, eftersom jag inte stirrar mig blind på vikten då muskler (som jag föredrar) väger mer än fett, när jag snubblade över en våg och insåg att jag väger exakt lika mycket som jag gjort de senaste 4 åren. Det måste ju ändå tyda på ett vinnande koncept tänker jag eftersom jag samtidigt mår väldigt bra av att leva som jag gör?! :)

Idag försöker jag äta sådant som ger mig positiv energi. Med det menar jag mat som man inte får matkoma av, utan mat som man blir pigg av och som gör att hjärnan håller sig pigg hela dagen och kroppen håller sig tillräckligt pigg för att träna hårt. Fokus ligger på mycket grönsaker, fisk, kyckling, ägg, keso och långsamma kolhydrater.

Ikväll blev det lax med en varm matvete-sallad med rödlök, bladspenat, tomat och ruccola som blev väldigt god!
/L

20120827-220215.jpg

20120827-220225.jpg

2 Comments

 • 1
  September 7, 2012 - 9:47 pm | Permalink

  Jag räknade också kalorier förut, vägde mig dagligen nästan och skrev upp alla måtten för att se hur jag gick upp eller ner. Idag har jag flyttat och då min förra pojkvän var den som ägde vågen har jag ingen själv. Jag har ett flertal gånger tänkt köpa en men bestämt mig att jag inte tänker göra det. Vikten är, när man tänker efter, helt oväsentligt för mig, måtten också. Jag är inte överviktig någonstans och behöver inte oroa mig för ett kilo hit eller dit. Jag är nöjd med hur jag ser ut, det är det som är viktigast eftersom de kilo på vågen heller inte tar hänsyn till fett vs. muskler.

  • 2
   linneatraining
   September 8, 2012 - 11:56 am | Permalink

   Håller med dig Matilda! Fokuserar inte alls på vikten, men ser dock till att jag inte växer ur mina kläder ;) Muskler väger mer än fett och muskler vill vi ju ha mycket av!
   /L

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>